Ruda Śląska: Uczniowie SP 23 poznawali tajniki pieczenia
Dodano:
Czas czytania: 2 min.

Ruda Śląska: Uczniowie SP 23 poznawali tajniki pieczenia

W ubiegłym tygodniu, uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 23 im. Jana Brzechwy w Rudzie Śląskiej odwiedzili Piekarnię Poloczek. 

Mali rudzianie upiekli własne bułeczki i chałki

Wizyta związana była z serią lekcji dotyczących upraw zboża, jego rodzajów i wyrobu różnych typów mąki, a także produktów, które z niej powstają. 

- Wiedzę teoretyczną najlepiej utrwalić w praktyce, dlatego w piekarni pan Mirek, bardzo cierpliwy i mądry,  przybliżył dzieciom, czym zajmuje się piekarz, w jakich warunkach pracuje i co musi wiedzieć. Dzięki niemu uczniowie zobaczyli, jak powstaje chleb, porównali różne rodzaje mąki, mogli dotknąć surowego ciasta i ziaren zbóż. Wszystko po to, by wiedza pozostała na dłużej - czytamy na fanpage'u SP nr 23.  

Dzieci mogły same stworzyć różne kształty własnego wypieku, np. chałki, precle, rogaliki, ale też zwierzątka, serduszka, literki i wiele, wiele innych. 

- Bułeczki były tak pyszne, że niewielu rodziców mogło ich skosztować, ponieważ nie dotarły do domu. Serdecznie dziękujemy pracownikom piekarni za cierpliwość i możliwość obejrzenia wszystkiego na własne oczy - czytamy we wpisie. 

Autor / Źródło
Karolina Bauszek-Żurek / SP 23

Komentarze (2) DODAJ

rudolf
Jak się nie będą uczyć to skończą w piekarni.
rudolf napisał/a:
achim
mlodziez przyszla Siwemu pokozac jak sie chalka skreco i ze chleb nie mo miec pol metra dlugosci i 5 cm wysokosci
achim napisał/a:

Adres email nie będzie widoczny na liście komentarzy.

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe