Pojawił się nowy trend pakowania żywności kupionej w sklepie we własne opakowania
Dodano:
Czas czytania: 3 min.

Pojawił się nowy trend pakowania żywności kupionej w sklepie we własne opakowania

Torby biodegradowalne, płócienne, papierowe czy foliowe, a może plastikowe pojemniki wielokrotnego użytku? Od miesięcy trwa zażarta dyskusja na temat tego, w co powinniśmy pakować zakupione w sklepie produkty. Główny Inspektorat Sanitarny zajął stanowisko w tej sprawie.


Ostatnio modne stały się woreczki na warzywa i owoce szyte ze starych firanek. Są zdecydowanie bardziej ekologiczne niż plastikowe jednorazówki. Jedna z nowych śląskich firm działających w Bytomiu oferuje m.in. worki na pieczywo uszyte z lnu. Inne przekonują do korzystania z plastikowych, wielorazowych pojemników. Czy jednak wybierając się na zakupy możemy zabierać ze sobą swoje własne opakowania?


Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nakłada na przedsiębiorców określone obowiązki. Niestety, nie reguluje ono szczegółowo kwestii wymagań higienicznych i pozostawia dużą swobodę w ich spełnianiu. Celem jest bezpieczeństwo żywności, jednakże nikt nie wyjaśnia czy konsumenci mogą pakować kupioną żywność – m.in. wędliny, ser czy mięso do własnych opakowań.  

W co pakować kupioną żywność?


Regulacje obowiązujące przedsiębiorców branży spożywczej precyzują, że to oni są odpowiedzialni za produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywność. Muszą dbać o to, aby sprzedawana żywność była bezpieczna, a stosowane opakowania nie spowodowały ich zanieczyszczenia. Jednakże nie ponoszą oni odpowiedzialności za stan higieniczny prywatnych opakowań przyniesionych przez klientów.


- Przepisy prawa żywnościowego nie wprowadzają zakazu sprzedawania żywności do opakowań (wielokrotnego użytku) przyniesionych przez klientów. Jednakże ostateczna decyzja w tej sprawie należy do przedsiębiorcy, który jest odpowiedzialny za sprzedawany produkt. W przypadku dopuszczania takiej możliwości przez sprzedającego, kupujący powinien mieć świadomość, że dany podmiot nie ponosi odpowiedzialności za ewentualny negatywny wpływ opakowań własnych klientów na zakupioną żywność, standardowo sprzedawaną w opakowaniach oferowanych przez sprzedającego – czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Sanitarny.


Pamiętajmy o tym, że opakowania wykorzystywane do pakowania żywności w sklepie muszą spełnić kilka warunków. Przede wszystkim powinny być czyste, suche i nie zanieczyszczone pozostałościami poprzedniej zawartości. Dodatkowo, wymaga się aby spełniały one normy określone dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. 
 

Autor
Magdalena Majeranek

Komentarze (3) DODAJ

grrrrrrrrrrrrrrrr
Wytwarzanie papieru jak i sam papier jest mniej ekologiczny od "foliówek". Uwaga jednak dotyczy tylko procesu wytwarzania.Folia niestety rozkłada się setki lat, papier z kolei szybciej. Nie wszystko jest tak proste i oczywiste. Chyba chodzi w tym wszystkim o to by jak najmniej wyrzucać do śmieci i zmienić nawyki i przyzwyczajenia by ten cel osiągać.Powodzenia dla wszystkich którzy się tym przejmują.
grrrrrrrrrrrrrrrr napisał/a:
pitu pitu
Skoro czyste, to nie zanieczyszczone - logika
pitu pitu napisał/a:
qq
W czymś jednak PRL był dobry. Wszędzie torebki papierowe, pakowanie towarów w papier, skup makulatury i butelek, w których były sprzedawane napoje. Na siłę nie wylewamy dziecka z kąpielą.
qq napisał/a:

Adres email nie będzie widoczny na liście komentarzy.

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe